Om FOMA

Kvalitet och service sedan 1964

Fordonsmateriel, som i dagligt tal förkortas FOMA, är ett dotterbolag till BPW i Tyskland. BPW är en av världens ledande axeltillverkare. FOMA har funnits sedan 1964 och har ända sedan starten varit representant för just BPWs produkter i Sverige.

FOMA säljer i princip allt som behövs för att bygga en påbyggnad på en lastbil eller en komplett släpvagn. Med dessa produkter kan FOMA betjäna allt ifrån kunder som bygger små personbilssläpvagnar med 500 kg totalvikt till de verkliga släpvagnsbjässarna som går i gruvorna i norra Sverige med 50 tons axlar.

FOMA deltar aktivt i det utvecklingsarbete, som bedrivs i samverkan mellan t.ex. lastbils- och släpvagnstillverkare samt myndigheter.
Professionell och kompetent teknisk rådgivning går hand i hand med våra tekniska lösningar. Kunskap, kvalitet och flexibilitet är våra
nyckelord i processen att uppfylla våra kunders behov.

Förutom BPW axlar, representerar vi även produkter från andra branschledande leverantörer av komponenter för transportbranschen.

FOMAs historia

Året var 1964. Beatles uppträdde i The Ed Sullivan show och fick sitt amerikanska genombrott. I Sverige höjdes barnbidraget från 150 till hisnande 700 kronor om året. Och i Solna grundade två män ett företag.

Fordonsmateriel AB, som i dagligt tal förkortas till FOMA, grundades av Walter Palm och Walter Winberg, två kollegor som bestämde sig för att starta eget. En av de som anställdes tidigt var Heinz Jansen som kom till FOMA redan 1966. Han var då 24 år och hade några år tidigare kommit till Sverige på uppdrag av sin tyska arbetsgivare, träffat en svensk flicka och dröjt sig kvar så länge att han fick se sig om efter ett nytt jobb. Det blev det nystartade FOMA som anställde honom.

– De höll till i en källarvåning i Solna, där de hade ett kontor, ett mindre lager och garage, berättar han. FOMA hade startat i rätt tid. Det gick bra för svensk skogsindustri vilket ledde till många tunga transporter på vägarna. FOMA levererade axlar och andra fordonsdelar och växte så det knakade. Företaget skaffade tidigt ett centrallager i Ängelholm, som låg bra till när reservdelarna kom via de skånska hamnarna. Men trots det blev situationen till slut ohållbar i Solna.

Det blev jobbigt att behöva flytta vart annat år. Lösningen blev radikal, FOMA köpte tomt och byggde nytt i Ängelholm. Walter Winberg valde att inte flytta med, utan sålde sin ägarandel till BPW. Nio medarbetare, bland dem Walter Palm och Heinz Jansen, flyttade tillsammans med sina familjer och hela företaget till Ängelholm.

I Ängelholm har företaget fortsatt att växa så att kostymen har fått skräddas om ett par gånger.

Kompetens, kvalitet och hög service har varit ledord hos FOMA sedan starten 1964.

Milstolpar

Här nedan följer några milstolpar i FOMA’s historia samt några roliga dokument som vi har hittat i arkivet. Bilder nedan är annonser från 60-talet.

1964

FOMA startas av Walter Palm och Walter Winberg i Solna

1965 - 1967

1965 blir FOMA generalagent åt BPW och JOST i Sverige.
1967 blir FOMA generalagent åt GRAU i Sverige, numera HALDEX.

1974

Verksamheten flyttar från Solna till Ängelholm.
Walter Winberg slutar och säljer sin del till BPW.

1982

Walter Palm slutar och Heinz Jansen tillträder som VD.

1985 - 1986

Utbyggnad av lager. Nu totalt 9000 kvm.

1992

Tillbyggnad av kontor, kök och reception

FOMAs logo på 80-talet

Personalen 2006

Lokalerna innan nya tillbyggnaden

BPWs första Infomobil

Infomobilen år 2000

2015

1 april 2015 blir FOMA generalagent för Alcoa® Wheels på eftermarknaden.

Alcoa_Banner_Finish_1120x380

2022

21 november 2022 byter Fordonsmateriel AB namn
till BPW Fordonsmateriel AB.

Logotyp fram till november 2022
Ny logotyp från november 2022