Jost

Produkter till släpfordon och påhängsvagnar

FOMA är sedan 1965 en stolt återförsäljare av JOST-produkter i Sverige.

JOST-produkterna är av  mycket hög kvalité och säljs världen över. FOMA erbjuder ett brett och varierat sortiment av JOST-produkter, som är anpassade efter marknadens behov. Hos oss hittar du bland annat vändskivor, slädar, stödben, kopplingstappar, vändkransar mm.

Produkter

Vändskivor

Jost vändskivor är av utmärkt kvalitet och certifierade i enlighet med ISO / TS 16949. Alla modeller har optimalt korrossionsskydd och de finns i olika varianter och dimensioner.  I FOMAs sortiment hittar du t.ex. vändskivor i modellerna JSK 36 (plåt), JSK 37 (gjutjärn) samt JSK 38 C, JSK 38 G och JSK 50 som är avsedda för extra tunga laster. 

Jost vändskivor erbjuder hög driftkomfort med långt, lättillgängligt  handtag som gör att operatören inte blir smutsig. Jost vändskivor är enkla att underhålla med enkelt utbytbara lager och slitagedelar i praktiska reservdelskit.

Slädar

Med släde finns möjlighet att flytta vändskivans position på dragbilen. Detta gör det möjligt att optimera axellasten och lastfördelning, vilket minskar den totala längden på det ledande fordonet för . I FOMAs sortiment finns förutom modellerna JSK ProTech och JSK SL även tungdragarsläden EV HD. Slädarna finns i olika dimensioner och de har ytbehandling som ger optimalt skydd mot korrosion.

Jost Protech släde, som är upp till 25 kg lättare i jämförelse med konkurrerande produkter, är även lämplig för chassiramar med breda hålbilder, t ex MB Actros och Volvo. 

JSK SL och ProTech kan utrustas med pneumatisk manövrering och levereras som komplett enhet med monterad vändskiva.

Jost EV HD kan användas tillsammans med alla typer av tungdragarvändskivor med standardiserad hålbild enligt ISO 3842.

Kingpin - Kopplingstappar

Tappen skruvas fast på lagringsskivan och är lätt att byta ut. Dessa är smidda och spricktestade för högsta säkerhet och godkända enligt ECE R55-01, DIN 74080 och ISO 337. 

Vi har monteringsklara 2” och 3,5” kopplingstappar med tallrik och bultar. Vi har modellerna KZ 1108 – 1116, KZ 1008 – 1012, KZ 1410 – 1412, KZ 1016 och 1516 samt KZ 1416 och 2816. Alla kopplingstappar passar till styrbara axelsystem.

Vändkransar

Jost vändkransar är ytbehandlade för skydd mot korrosion. I FOMAs sortiment finns modellerna KLK HE/SO, KDL 900, KLK ND och KLK L/N. Alla modeller finns i olika dimensioner, både borrade och oborrade.  Specialanpassad hålbild finns på förfrågan.

Stödben

Jost introducerade redan i början av 2000 sitt koncept Modulstödben. Kunden får välja en stödbenskropp med rätt montagehöjd för sitt behov samt kombinera med valfri fot, vev och förbindelserör. Den modulära designen tillåter en mängd olika varianter. Jost stödben har  modern design, är underhållsfria och enkla att installera. Det är lätt att byta ut fotsystem.

Det finns stödben i Heavy Duty-utförande samt med olika egenskaper, t ex med förstärkt hjulfot, kompakt för låg inbyggnad, fällbart eller vikbart för total markfrigång eller teleskop för extrema lågbyggen etc.

Jost stödben finns även i elektriskt utförande för ökad säkerhet och kontroll. Det är särskilt användbart när det är ont om plats eller stödbenen är svåråtkomliga och när släpfordonet behöver kopplas av och på ofta. MODUL E-Drive hanteras enkelt med ett knapptryck och känner själv av när det tar i marken.

Hemsida

Utbildningsvideo

Nedan följer två videos som ger en bra grundutbildning på Jost vändskivor och Jost stödben.
Varje avsnitt är på ca 17 min  och man får reda på allt som är värt att veta gällande Jost stödben och Jost vändskivor.