Däcktrycksövervakningssytem BPW AirSave

Foto BPW AirSave monterad på släp

Produkter till släpfordon och påhängsvagnar

AirSave för släpfordon och påhängsvagnar

AirSave för specialfordon

Illustration BPW AirSave monterad på en rund axel
Illustration med BPW AirSave monterad på 3-axlad släpvagn

BPW AirSave är ett däcktrycksövervakningssystem som automatiskt reglerar lufttrycken i däcken

Forskning visar att orsaken till 32 procent av lastbilarnas totala stilleståndstid är relaterade till däckproblem. BPW AirSave är ett däcktrycks-övervakningssystem, framtaget för släpfordon, påhängsvagnar samt specialfordon, som automatiskt reglerar lufttrycken i däcken.

BPW AirSave är ett automatiskt system som har utvecklats för att hjälpa transportföretag och åkerier att upptäcka smygande luftförluster, minimera risken för däckhaverier, olyckor och oplanerade driftstopp.

BPW AirSave är en helt autonom lösning som enkelt kan monteras och eftermonteras med minimal insats. Det finns dock ett krav på att axlarna måste vara förberedda för AirSave från fabrik. Systemet genererar själv ström till LED-indikatorn.

Hur fungerar BPW AirSave?

Systemet övervakar kontinuerligt däckens kalibreringstryck. När lufttrycket minskar i något av däcken, börjar en LED-indikator att blinka och informera föraren om problemet.

Med hjälp av en tryckstegrare fyller systemet automatiskt på med luft (från fordonets lufttank) och reglerar lufttrycket i däcket. Däcket fylls på med luft genom en speciell anslutning som monteras inuti axeln.

BPW AirSave består av en elektronisk kontrollenhet, LED-indikator och en tryckstegrare,
som är inställd på 9,1 bar (men går att justera manuellt), samt axel-kit bestående av rotorer
och kopplingar.

Bild på BPW AirSave kontrollbox
Elektronisk kontrollenhet

Varför skall du investera i BPW AirSave?

  • Tack vare rätt däcktryck kommer du minska dina driftskostnader, inte bara genom minskat däckslitage och jämnare bruk, vilket säkerställer bättre prestanda och längre livslängd på fordonets däck utan också genom optimal bränsleförbrukning.
  • BPW AirSave förbättrar din trafiksäkerhet och ökar din körkomfort. Korrekt däcktryck säkerställer tillräckligt väggrepp, särskilt vid kurvtagning, optimerar bromssträckorna och förhindrar smygande luftförluster som kan leda till potentiella däckexplosioner.
  • Med BPW Airsave slipper du oplanerade stopp och får möjlighet till en optimal serviceplanering
  • Tack vare rätt däcktryck minskar även fordonets påverkan på miljön som genom optimalt rullmotstånd  begränsar koldioxidutsläpp.
  • BPW AirSave är enkel att montera och kräver litet underhåll
Bild visar monterad BPW AirSave

Färdigmonterade AirSave kapslar

BPW axlar för AirSave levereras numera med monterade AirSave kapslar, utrustade med transportskydd/lackeringsskydd och vinkelanslutningar för luftanslutning på axelkroppen.

Efter att transportskyddet och tätningspluggen har tagits bort, kan rotorn monteras direkt. På så sätt sparar du tid för montering och minimerar risken för monteringsfel.

Transportskyddet

Ny UN ECE R 141 förordning

Från och med juli 2024 kommer däcktrycksövervakningssystem TPMS/TPRS vara obligatoriskt för alla nyregistrerade släpfordon.
I praktiken innebär det att föraren måste få en varning inom tio minuter vid däcktrycksförlust som är större än 20% eller om något är fel.

TPMS däcktrycksövervakning från idem telematics

Gods och fordon kan på ett smidigt sätt anslutas till ett telematiksystem från idem telematics som ingår i BPW koncernen.

Med AirSave överträffar BPW specifikationerna i den nya förordningen. Föraren kan varnas om däcktrycksförlusten med hjälp av en smartphone-app, samtidigt som fordonsansvarig eller godsavsändaren informeras i realtid.

Fordonsoperatörer kan se AirSave-meddelanden om däcktrycket direkt i Cargofleet 3-portalen samtidigt som föraren får motsvarande information i Cargofleet Driver-App.

Förutom visning av systemstatus finns också en larmfunktion som skickar ett automatiskt meddelande via e-post eller SMS till förutbestämda mottagare i händelse av tryckförlust.

Om man kopplar ett Telematik-KIT (idem Box) till AirSave
lådan visas ovanstående information i Cargofleet 3-portalen
och Cargofleet DriverApp.

Vill man ha mer specifik information om vilket däck läcker, måste man koppla till TPMS sensorer (fälgsensor eller ventilsensor).

Däck med monterad BPW AirSave

Besparingskalkylator

Med hjälp av Besparingskalkylatorn kan du enkelt analysera
hur snabbt du får tillbaka din investering i BPW AirSave.

Downloads med BPW AirSave

Video

BPW AirSave är ett system för släp- och påhängsvagnar som automatiskt reglerar lufttrycken i däcken.

Denna video visar montering av BPW AirSaves rotor och slangar.